Συμβουλές

Πως να επίλεξε το σωστό ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα πολύ δημοφιλές gadget καπνικού χαρακτήρα που κερδίζει συνεχώς έδαφος ανάμεσα σε παραδοσιακούς καπνιστές. Ενημερώσου και βρες το σωστό ηλεκτρονικό τσιγάρο για εσένα.

Πρόκειται για έναν καινοτόμο τρόπο καπνίσματος που δεν είναι κάπνισμα, αλλά άτμισμα. Επί της ουσίας το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν είναι κάτι άλλο παρά μια συσκευή ατμοποίησης. Είναι γεγονός πως έχει «πείσει» πάρα πολλούς παραδοσιακούς καπνιστές να αφήσουν το κάπνισμα και να στραφούν στο άτμισμα βελτιώνοντας σαφώς την ποιότητα της ζωής τους, για αυτό θεωρείται και μακράν το πιο δημοφιλές προϊόν ανάμεσα στα άλλα προϊόντα εναλλακτικού καπνίσματος. Μάλιστα, προβλέπεται πως μέσα στη δεκαετία που διανύουμε θα καταφέρει να ξεπεράσει σε πωλήσεις και αυτές των παραδοσιακών τσιγάρων. Εάν, λοιπόν, είσαι ανάμεσα σε αυτούς ή αυτές που θέλεις να δοκιμάσεις αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο και από καπνιστής να γίνεις ατμιστής, θα πρέπει να θέσεις κάποια ερωτήματα στον εαυτό σου! Θέλεις απλώς από περιέργεια να δοκιμάσεις αυτή την καινοτόμα συνήθεια; Θέλεις να μειώσεις το κάπνισμα; Θέλεις να επενδύσεις σε μία νέα μόνιμη συνήθεια, αυτή του ατμίσματος; Και πόσα χρήματα θέλεις να επενδύσεις σε αυτήν; Όλα αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου, πριν επενδύσεις στο ηλεκτρονικό τσιγάρο!

Είναι ασφαλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως μια συσκευή ατμίσματος δεν χρησιμοποιείται με άναμμα όπως το παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά αποτελείται από μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία η οποία το τροφοδοτεί ενεργειακά, ένα ανταλλακτικό φίλτρο – δεξαμενή που εμπεριέχει το υγρό αναπλήρωσης (e-liquid) και τον ατμοποιητή. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά βάση περιέχει προπυλενογλυκόλη, φυτική γλυκερίνη και σε μικρότερο βαθμό νερό, νικοτίνη (προαιρετικά) και αρωματικές ουσίες οι οποίες καθορίζουν τη γεύση. Όσον αφορά, λοιπόν, την ασφάλεια του πρέπει να γνωρίζεις πως οι πιστοποιημένες εταιρίες περνούν από μηνιαίο έλεγχο πιστοποίησης για να εξακριβωθεί εάν τηρούν όλους τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ασφάλεια των χημικών προϊόντων και ότι δεν εμπεριέχουν καρκινογόνες ουσίες. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πριν αγοράσεις το ηλεκτρονικό τσιγάρο της αρεσκείας σου, θα πρέπει να εξακριβώσεις πως το προϊόν είναι πιστοποιημένο• ακόμη, να ελέγξεις πως τα υγρά αναπλήρωσης δεν εμπεριέχουν νιτροσαμίνες αλλά και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH). Οι νιτροσαμίνες είναι καρκινογόνες ουσίες που βρίσκονται στα φύλλα του καπνού. Ακόμη κι αν υπάρχουν σε κάποια προϊόντα ατμίσματος υπάρχουν σε ποσότητα 1400 φορές λιγότερη στο ηλεκτρονικό τσιγάρο από ότι σε ένα παραδοσιακό τσιγάρο.

Βρες το είδος που σου ταιριάζει!

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία εμπεριέχει τους ατμοποιητές μιας χρήσης, ενώ η δεύτερη τους επαναγεμιζόμενους ατμοποιητές. Κάθε μία από τις δύο κατηγορίες συγκεντρώνει θετικά και αρνητικά, για αυτό πολλοί ατμιστές τείνουν να χρησιμοποιούν και τους δύο τύπους ηλεκτρονικού τσιγάρου. Οι ατμοποιητές μιας χρήσης είναι ευκολότεροι ως προς τη χρήση τους – για αυτό και ενδείκνυνται για χρήση εκτός σπιτιού. Το μειονέκτημά τους είναι πως η μπαταρία τους δεν διαρκεί πολύ και πως η γκάμα των γεύσεων είναι περιορισμένη. Αντιθέτως, ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο με επαναγεμιζόμενο ατμοποιητή έχει ευρεία γκάμα στην επιλογή των γεύσεων, αλλά και στην ποσότητα νικοτίνης. Ωστόσο θα πρέπει να αφιερώσεις περισσότερη ώρα στην προετοιμασία του. Για αυτόν τον λόγο μπορείς να τα συνδυάσεις, όπως άλλωστε κάνουν πολλοί ατμιστές! Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο με ατμοποιητή μιας χρήσης και ένα με επαναγεμιζόμενο, το πρώτο για τις εξόδους σου και το δεύτερο για την άνεση του σπιτιού σου.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο για αρχάριους…όσα πρέπει να ξέρεις!

Εάν είσαι αρχάριος στο άτμισμα, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν άπειρες επιλογές για να διαλέξεις. Τόσες πολλές που μπορούν να σε μπερδέψουν και να μην μπορείς να κατασταλάξεις! Άπειρα σχέδια και χρώματα, αυτορυθμιζόμενα, με οθόνη ή χωρίς, σε σχήμα στυλό, κουτάκι, pods, design που μοιάζει με παραδοσιακό τσιγάρο, μίνι μοντέλο ή με τρεις μπαταρίες. Αυτό που πρέπει να σε ενδιαφέρει είναι πως όλα κάνουν την ίδια βασική δουλειά, δηλαδή θερμαίνουν και υγροποιούν το υγρό. Το καλό είναι πως μπορείς να βρεις στο εμπόριο ειδικό kit για αρχάριους με όλα όσα χρειάζεσαι για να μην τα ψάχνεις ξεχωριστά, και σε πιο οικονομική τιμή. Μία πολύ σημαντική παράμετρος που πρέπει να προσέξεις είναι η αυτονομία της μπαταρίας, αλλά μην περιοριστείς μόνο σε αυτό. Η ποσότητα του ατμού, το αν είναι αυτόματο ή ρυθμιζόμενο το ηλεκτρονικό τσιγάρο καθώς και η πρακτικότητα του design του είναι τα πιο βασικά του σημεία.

Οι βασικές παράμετροι που πρέπει να προσέξεις!

  • Ισχύς μπαταρίας: Καλό είναι να επιλέξεις ένα mod με θύρα USB, ασχέτως εάν είναι καλύτερο να φορτίζεις εξωτερικά την μπαταρία. Για την μπαταρία ισχύουν αδρομερώς τα εξής: Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο μικρού μεγέθους ισοδυναμεί με μικρή ισχύ μπαταρίας. Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο πολλών watt θα έχει υψηλή κατανάλωση μπαταρίας και ενδείκνυται για όσους κάνουν πολλά κανονικά τσιγάρα (20 – 40) μέσα στην ημέρα. Ένα με λίγων watt είναι για όσους κάνουν 5 – 10 κανονικά τσιγάρα τη μέρα, και έχει μικρή κατανάλωση μπαταρίας. Αντιστρόφως ανάλογα κινείται η νικοτίνη, όμως! Τα πολλά watt συνεπάγονται χαμηλή νικοτίνη, ενώ τα λίγα watt υψηλή.
  • Αυτόματο ή ρυθμιζόμενο; Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο χωρίς οθόνη είναι αυτόματο, δηλαδή ως αρχάριο σε βγάζει από τη δύσκολη θέση να μην «μπλέξεις» με μηνύματα και ρυθμίσεις που δεν καταλαβαίνεις! Με ένα αυτόματο ηλεκτρονικό τσιγάρο θα έχεις την ίδια ισχύ ατμίσματος συνέχεια. Εάν ωστόσο είσαι εξοικειωμένος με τα προϊόντα τεχνολογίας, το ρυθμιζόμενο είναι για εσένα! Θα μπορείς να μεταβάλλεις τη δύναμη του ατμίσματος και να το ελέγχεις απόλυτα!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Ενημερώσου πλήρως για αυτήν την ανερχόμενη συνήθεια!

  • Ποσότητα ατμού: Η ποσότητα του ατμού έχει τρεις σκάλες• ίση με αυτή του καπνίσματος, μεγαλύτερη από αυτήν (δυνατό άτμισμα) και σύννεφο ατμού (πνευμονικό άτμισμα). Αναλόγως με τα πόσα κανονικά τσιγάρα κάπνιζες, επιλέγεις κατηγορία αντίστοιχα από τα λιγότερα στα περισσότερα. Ο λίγος ατμός ενδείκνυται αν κάπνιζες έως 10 κανονικά τσιγάρα την ημέρα. Καταναλώνεις λιγότερο υγρό και μπαταρία. Ο μεσαίος καπνός, εάν κάπνιζες 20 παραδοσιακά τσιγάρα την ημέρα, ενώ ο ατμός σύννεφο αν κάπνιζες 30 με 50 τσιγάρα την ημέρα, και αυτό βέβαια συνεπάγεται και τεράστια κατανάλωση υγρού αλλά και μπαταρία άνω των 60 watt.
  • Design & πρακτικότητα! Το σχέδιο και το μέγεθος του ηλεκτρονικού σου τσιγάρου πέραν της ομορφιάς του και της πρακτικότητάς του, σε περίπτωση που θέλεις κάτι μικρό και κομψό, επηρεάζει και την εργονομία του. Ένα μικρού μεγέθους ηλεκτρονικό τσιγάρο σημαίνει πάντα μικρή μπαταρία και λίγα watt, δηλαδή λίγο ατμό. Άρα είναι ιδανικό μόνο εάν κάπνιζες 5 – 6 κανονικά τσιγάρα τη μέρα και έχεις πρόσβαση σε θύρα USB για να επαναφορτίζεις την μπαταρία σου! Παραμένει μία κομψή και οικονομική λύση.