Συμβουλές

Αποστείρωση εργαλείων – η σωστή διαδικασία και τα σωστά εργαλεία

Η αποστείρωση των εργαλείων για τους επαγγελματίες ομορφιάς είναι αναγκαία για ευνόητους λόγους. Αλλά όχι μόνο για τους επαγγελματίες! Για αυτό βρες τον τύπο αποστειρωτή που σου ταιριάζει και ζήσε με ασφάλεια.

Η αποστείρωση είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία που οι επαγγελματίες στον χώρο της ομορφιάς πρέπει να την κάνουν με ευλαβική συνέπεια και προσοχή. Οι λόγοι είναι οι προφανείς και μπορούν να συμπυκνωθούν στον εξής έναν, τη διατήρηση των κανόνων της υγιεινής και τη μη μετάδοση μικροβίων και άλλων επιβλαβών μικροοργανισμών. Ωστόσο, η αποστείρωση δεν αφορά στενά μόνο τους επαγγελματίες του χώρου της ομορφιάς αλλά και κάθε γυναίκα που χρησιμοποιεί εργαλεία ομορφιάς, όπως και κάθε άνθρωπο που χρησιμοποιεί κινητό τηλέφωνο, και το φέρνει σε άμεση επαφή με το πρόσωπο αλλά και το στόμα του. Υπάρχουν πολλά είδη αποστειρωτών, από τους επαγγελματικούς κλιβάνους ή τους επαγγελματικούς αποστειρωτές έως και τον φορητό αποστειρωτή, για να αποστειρώνεις το smartphone σου, αλλά και μικρά αντικείμενα όπως τα κλειδιά σου, τα κοσμήματά σου και παρόμοια αντικείμενα σε ελάχιστο χρόνο. Όπως καταλαβαίνεις, υπάρχουν πολλά είδη στη συλλογή μας• ανακάλυψέ την σήμερα κιόλας, για να δεις τι σου ταιριάζει και να ζεις με ασφάλεια και σωστή υγιεινή.

Τι είναι η αποστείρωση & γιατί είναι απαραίτητη!

Η αποστείρωση είναι η διαδικασία κατά την οποία εξοντώνονται πλήρως όλοι οι μικροοργανισμοί• ιοί, παράσιτα, μικρόβια αλλά και οι γόνοι ή τα σπόρια αυτών απομακρύνονται πλήρως κατά την αποστείρωση. Η ειδοποιός διαφορά με την απολύμανση είναι πως κατά τη δεύτερη δεν εξοντώνονται οι γόνοι ή τα σπόρια των μικροοργανισμών, ούτε όλων των ειδών οι μύκητες και οι ιοί. Επομένως, η αποστείρωση είναι η πλέον αρμόζουσα διαδικασία για τους επαγγελματίες στον χώρο της ομορφιάς, καθώς τα εργαλεία τους είναι πολύ πιθανόν να έρθουν ή έρχονται σε επαφή με αίμα, μύκητες, μολυσματικά σπόρια, και άλλους μικροοργανισμούς. Για αυτό όσα εργαλεία δεν μπορούν να αποστειρωθούν, είναι αναλώσιμα μιας χρήσης. Ακόμη όμως και αν δεν είσαι επαγγελματίας, και χρησιμοποιείς μόνο εσύ τα εργαλεία σου, καλό είναι και πάλι να γίνεται αποστείρωση σε αυτά, καθώς πάλι καιροφυλακτεί ο κίνδυνος να μολυνθείς. Σε μια ενδεχόμενη μάλιστα περίπτωση που θα ματώσεις και θα έρθει σε επαφή το εργαλείο με μία ανοιχτή ουλή, θα πρέπει σίγουρα να είναι αποστειρωμένο για να αποφύγεις τα χειρότερα.

Πως αποστειρώνονται τα εργαλεία;

Υπάρχουν πολλών ειδών αποστειρωτές, δηλαδή με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Είναι οι κλίβανοι ξηράς αποστείρωσης, οι αποστειρωτές UV και οι UV υπεριώδους ακτινοβολίας αποστειρωτές, οι αποστειρωτές μικροκρυστάλλων χαλαζία και οι απλοί αποστειρωτές, δηλαδή τα πλαστικά δοχεία αποστείρωσης• αναλόγως την ανάγκη σου για αποστείρωση, καλείσαι να κάνεις και τη σωστή επιλογή. Για έναν επαγγελματία, μία επαρκής λύση που θα του λύσει πολλά προβλήματα είναι ένας κλίβανος ξηράς αποστείρωσης. Χρησιμοποιείται για την αποστείρωση κατά βάση μεταλλικών εργαλείων, αλλά και άλλων. Λειτουργεί με ξηρή θερμότητα υπέρυθρης ακτινοβολίας και εγγυάται άψογα αποτελέσματα. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αποστειρωτής UV υπεριώδους ακτινοβολίας, εξαιρετικά αποτελεσματικός ως προς την εξόντωση όλων των παθογόνων μικροοργανισμών και της μούχλας. Και σε αυτήν την περίπτωση, γίνεται πλήρης και επιτυχημένη αποστείρωση σε ποσοστό 99,99% χωρίς τη χρήση χημικών, και σε εργαλεία οποιουδήποτε υλικού. Σε έναν απλό UV αποστειρωτή μπορείς να αποστειρώσεις τόσο μεταλλικά όσο και πλαστικά εργαλεία, δηλαδή πινέλα, βουρτσάκια και ό,τι άλλο πλαστικής σύστασης. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν απαιτείται χρήση χημικού.

Οι άλλοι δύο τύποι αποστειρωτών απαιτούν χρήση χημικού για να επιτελέσουν την αποστείρωση. Το πλαστικό δοχείο της αποστείρωσης είναι το πιο απλό ως προς τη μέθοδό του. Απλώς γεμίζεις το δοχείο με το υγρό της αποστείρωσης και τοποθετείς εντός τα εργαλεία προς αποστείρωση. Με τον αποστειρωτή μικροκρυστάλλων χαλαζία μπορείς να αποστειρώσεις τα μεταλλικά σου εργαλεία, γεμίζοντάς το δοχείο του κατά 80% με κρυστάλλους χαλαζία. Φυσικά, πριν προσθέσεις σε οποιονδήποτε αποστειρωτή τα εργαλεία σου θα πρέπει πρώτα να ακολουθήσεις σχολαστικά τα εξής βήματα:

  • Καθάρισε με νερό και σαπούνι τα εργαλεία.
  • Με ένα βουρτσάκι τρίψε καλά την επιφάνειά τους κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης.
  • Τύλιξέ τα σε μια βαμβακερή – κατά προτίμηση – πετσέτα, ώστε να στεγνώσουν.
  • Τοποθέτησε τα στεγνά και καθαρά εργαλεία στη συσκευή αποστείρωσης.

Αυτή είναι μια εύκολη και απαραίτητη διαδικασία πριν τοποθετήσεις τα εργαλεία σου για αποστείρωση. Αναλόγως πρέπει να καθαρίζεις και τα άλλα αντικείμενα που θέλεις να αποστειρώσεις• όχι απαραίτητα με νερό και σαπούνι, για παράδειγμα αυτό δεν εφαρμόζει στο smartphone σου!

Τι είδους αποστείρωση να επιλέξω;

Εδώ η καίρια ερώτηση είναι εάν είσαι επαγγελματίας και χρειάζεσαι έναν αποστειρωτή για επαγγελματικό χώρο ή εάν τον θέλεις για οικιακή χρήση. Νομίζω είναι φανερό πως σε έναν επαγγελματικό χώρο ομορφιάς, μία συσκευή αποστείρωσης είναι απολύτως απαραίτητη, και μάλιστα υψηλών προδιαγραφών. Είτε ένας επαγγελματικός κλίβανος ξηράς αποστείρωσης είτε ένας επαγγελματικός αποστειρωτής τύπου UV ή UV/LED. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να εγγυάται εξαιρετική αποτελεσματικότητα, επιτυχία τουλάχιστον σε ποσοστό 99,99% αλλά και πρακτικότητα ως προς τη χρήση. Φυσικά, αν συνδυάζεται και με προνομιακές τιμές – όπως αυτές των αποστειρωτών της συλλογής μας – τότε μιλούμε για το καλύτερο deal που θα κάνει η επιχείρησή σου! Εάν δεν είσαι όμως επαγγελματίας, αλλά αγαπάς την πλήρη καθαριότητα και την αποστείρωση, εξίσου χρειάζεσαι έναν αποστειρωτή, αλλά όχι επαγγελματικό. Μπορείς να βρεις εξαιρετικές συσκευής για αποστείρωση προϊόντων – αποτελεσματικές, αλλά και εύκολες στη χρήση – χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις πολλά χρήματα! Εάν μάλιστα θέλεις κάτι πολύ εύκολο στη χρήση και να μπορείς να το έχεις μαζί στα ταξίδια σου, προτίμησε έναν φορητό αποστειρωτή υπεριώδους ακτινοβολίας, χωρίς χρήση χημικών.

Γιατί είναι σημαντική η αποστείρωση σε έναν μη επαγγελματία;

Είναι μία εύλογη απορία που μπορεί να διατυπώσει κάποιος, και να αναρωτηθεί εάν πραγματικά χρειάζεται ένα τέτοιο gadget όντας μη επαγγελματίας στον χώρο της ομορφιάς. Δηλαδή, αυτό συνεπάγεται πως τα εργαλεία ομορφιάς χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τον ίδιο άνθρωπο, άρα ενδεχομένως να μην υπάρχει και η ανάγκη για συστηματική αποστείρωση. Ωστόσο αυτή είναι μια εσφαλμένη άποψη, η οποία μπορεί να σε αφήνει έκθετη ή έκθετο απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Όλα τα εργαλεία ομορφιάς που χρησιμοποιείς και περιποίησης των άκρων σου χρειάζονται συστηματική αποστείρωση, ακόμη κι αν χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από εσένα, διότι μπορούν να σου μεταφέρουν μύκητες από τα δάχτυλα των ποδιών στα άνω άκρα, ιούς ή άλλα μικρόβια. Ενώ, σε ενδεχόμενη επαφή με κάποια πληγή ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται. Όπως λοιπόν για τους ίδιους λόγους πετάς και δεν επαναχρησιμοποιείς τα αναλώσιμα μιας χρήσης, θα πρέπει να αποστειρώνεις τα εργαλεία σου για μία απολύτως ασφαλή περιποίηση. Ακόμη, σκέψου πως στον αποστειρωτή σου μπορείς να τοποθετείς για αποστείρωση τα κλειδιά σου, το κινητό σου, κοσμήματα και άλλα παρόμοια αντικείμενα άκρως επίφοβα για την υγιεινή σου!